چاپ مقاله اسکوپوس

چاپ مقاله Scopus

منظور از چاپ مقاله Scopus، انتشار مقاله در مجلاتی است که در پایگاه جهانی اسکوپوس، نمایه شده‌اند.

Scopus یکی از معروف‌ترین پایگاه‌های داده علمی و پایگاه استنادی است که توسط کمپانی Elsevier ارائه می‌شود. این پایگاه‌داده اطلاعات مربوط به مقالات علمی، کتب، کنفرانس‌ها و منابع دیگری را در بر می‌گیرد که توسط محققان و نویسندگان از سراسر جهان منتشر می‌شوند. Scopus اطلاعات گسترده‌ای از حوزه‌های مختلف علمی از جمله علوم طبیعی، مهندسی، پزشکی، علوم اجتماعی، هنر و علوم‌انسانی و غیره را ارائه می‌کند.

مرجع معتبر تشخیص مجلات اسکوپوس سایت SCOPUS.COM هست که ضمن معرفی مجلات نمایه شده در این پایگاه، اطلاعات ارزشمند مربوط به مجلات نظیر: سال‌هایی که مجله عضو این پایگاه بوده، اطلاعات پابلیشر مجله، ISSN مجله، اسکوپ یا حوزه‌های تخصصی مجله و شاخص‌های ارزیابی و رتبه مجله
 (CiteScore, SJR , SNIP ) را ارائه می‌دهد.

نمونه مشخصات یک مجله در سایت اسکوپوس:

چاپ مقاله اسکوپوس
نمونه مشخصات یک مجله در سایت اسکوپوس

مهم‌ترین ویژگی‌های مجلات Scopus عبارت‌اند از:

محدوده پوشش: Scopus دارای پوشش وسیعی از مجلات علمی و کنفرانس‌های معتبر است. با بیش از ۲۲٫۰۰۰ مجله معتبر، Scopus  یکی از پایگاه‌های داده بزرگ‌ترین‌ها در علوم است.

معیارهای ارزیابی: Scopus به محققان اجازه می‌دهد تا از معیارهای ارزیابی مختلف مانند اندیکس هرش
 (H-index) استفاده کنند تا عملکرد تحقیقاتی خود را اندازه‌گیری و ارزیابی کنند.

مراجعه و ارجاعات: Scopus اطلاعات مربوط به مراجعه و ارجاعات را ارائه می‌دهد که به محققان کمک می‌کند تا مقالات مرتبط با تحقیقات خود را شناسایی و به آن‌ها دسترسی پیدا کنند.

ارتباط با محققان: Scopus امکان ارتباط مستقیم با محققان و نویسندگان را فراهم می‌کند که این امر می‌تواند در ایجاد همکاری‌های تحقیقاتی مفید و همچنین گسترش شبکه‌های علمی مورداستفاده قرار بگیرد.

نکات مهم در چاپ مقاله scopus

برای افزایش شانس پذیرش مقاله خود در مجلات اسکوپوس، رعایت نکات زیر ضروری است:

  • انتخاب مجله مناسب: مجله‌ای را انتخاب کنید که با موضوع مقاله شما مرتبط باشد و از اعتبار کافی برخوردار باشد.
  • آماده‌سازی مقاله با کیفیت: مقاله خود را با دقت و کیفیت بالا آماده کنید و از رعایت کلیه دستورالعمل‌های ارسال مقاله اطمینان حاصل کنید.
  • خوانا بودن مقاله: مقاله خود را به‌گونه‌ای بنویسید که برای داوران قابل‌فهم باشد.
  • تجدید نظر در مقاله: قبل از ارسال مقاله، آن را چند بار بازخوانی کنید و در صورت لزوم، اصلاحات لازم را انجام دهید.

 

در پایگاه‌داده Scopus، اصطلاح “کوارتر” (Quarter) به مجلاتی اطلاق می‌شود که تعداد مقالات منتشر شده در آن‌ها به مقدار خاصی در چهار دورة زمانی یک‌ساله تقسیم می‌شود. به این تقسیم‌بندی “کوارتر” یا همان “کیو” می‌گویند. کاربرد اصلی این تقسیم‌بندی، برای اندازه‌گیری و مقایسة پوشش زمانی و فعالیت‌های مجلات علمی است. معمولاً کوارترها به شکل Q1، Q2، Q3 و Q4 نمایش داده می‌شوند که هر کدام از آن‌ها به مجلاتی اشاره دارند که میزان ارجاعات دریافتی مقالات آن‌ها در این چهار دورة زمانی به ترتیب بالاترین تا پایین‌ترین است.

 در واقع، پایگاه‌داده Scopus هر مجله‌ای که اندیکس شده و معتبر است، را بر اساس میزان ارجاعات دریافتی مقالاتش به چهار کوارتر تقسیم می‌کند. این کوارترها می‌توانند به محققان و نویسندگان کمک کنند تا مجلات مناسبی را برای انتشار مقالات خود انتخاب کنند و همچنین از نقاط قوت و ضعف مجلات در دوره‌های زمانی مختلف آگاهی پیدا کنند. 

به‌عنوان نمونه، یک مجلة Q1 به معنای آن است که مقالات ارائه‌شده در این مجله در بین بیشترین مقالات استناد شده در دوره‌های زمانی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. درحالی‌که مجلة Q4 دارای کمترین میزان استناد و محبوبیت است.

سایت مرجع برای ارزیابی میزان Q مجلات اسکوپوس، سایت سایماگو با این آدرس هست: www.scimagojr.com

توجه داشته باشید که هر کوارتر به‌خودی‌خود یک محدوده مقداری دارد و این تقسیم‌بندی نمایانگر کیفیت علمی یک مجله نیست. برای انتخاب مجله مناسب، علاوه بر کوارترها، باید به عوامل دیگری مانند موضوع مقاله، دامنه تخصصی مجله، تأثیر آن (IF) و سیاست‌های انتشار مجله توجه کنید.